Raleighvallen en Voltzberg

In december 2000 werden de Raleighvallen en de Voltzberg geplaatst op de Unesco-Wereld Erfgoedlijst. Gelegen in de Boven-Coppenamerivier hebben de Raleighvallen samen met de Voltzberg een oppervlakte van ongeveer 78.000 ha. Dit is een van de laatste onbewoonde rivieren op aarde. De Raleighvallen zijn internationaal bekend bij vogelliefhebers. In dit gebied zijn er al 350 verschillende vogelsoorten gespot. Ook zijn alle 8 apensoorten in dit gebied te vinden. Samen met de Granisieberg en de

Stockumberg maken zij deel uit van het Centraal Suriname Natuurreservaat.

De Voltzberg is ongeveer 240 meter hoog. Tijdens de wandeling kunt u verschillende dieren tegenkomen, al dan niet horen. Vooral het gebrul van de apen is indrukwekkend. Na een wandeling van een uur kunt u op de top genieten van het prachtige uitzicht. Het groene uitzicht zal u werkelijk verbijsteren.

U brengt tijdens deze tour ook een bezoek aan het Marron-Dorp Witagron en maakt kennis met de Kwinti’s. De Kwinti’s (Kwiinti) zijn nakomelingen van de Marrons die al in de 17de eeuw de Surinaamse oerwouden in trokken en die in 1684 een vredesverdrag sloten met Gouverneur Van Aerssen van Sommelsdijck. Pas in 1887, 24 jaar na de afschaffing van de slavernij werden de Kwinti’s als vrije mensen erkend.
De Kwinti’s wonen aan de rivier de Coppename. Hun taal wordt door minder dan 1000 mensen gesproken. Kwinti is een creoolse taal gebaseerd op het Engels, met Franse en andere invloeden. De taal vertoont gelijkenis met de talen gesproken door de Aluku’s en de Paramacaners.